Jumaat, 27 Disember 2013
Khasiat burung puyuh
- Rasa dagingnya yang lembut dan sedap
- Sesuai untuk pesakit jantung dan darah tinggi kerana rendah kolesterol
- Kaya dengan mikronutrien dan pelbagai vitamin termasuk folat, B kompleks dan vitamin E dan K.
- Selain itu, kandungan telur dan daging puyuh mempunyai kadar kolesterol yang sangat rendah berbanding telur burung yang lain, seperti ayam dan angsa, ternyata telur puyuh mengandungi beberapa kandungan yang sesuai bagi perkembangan otak dan tulang. Di mana, selain protein yang memuat 13%, lemak 11%, dan zat lainnya 1,3% juga, komposisi ini dilengkapi semua jenis vitamin.
- Melancarkan peredaran darah.
- Menguatkan tulang belakang.
- Daging burung puyuh, bergizi, kaya protein, besi, dan kalsium
- Oleh karena itu dianjurkan bagi orang dengan kadar kolesterol tinggi dan mereka yang ingin mempertahankan tingkat rendah kolesterol.
- Pada sistem saraf manusia memiliki peranan gizi khusus daging burung puyuh, telur, darah dapat digunakan sebagai ubat.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tajaan
RADIOKITA STESEN 1
1 ulasan:
lsalam ukhwah ibu kesuma..ana singgah ziarah..selalunya ana makan puyuh goreng sahaja..
Catat Ulasan