KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING
-
Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A
-
Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah
-
Diperaku oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu ini boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer
-
Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil
-
Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.
(GM/LITER)
KANDUNGAN | GM/LITER |
Bahan kering | 15 - 135 |
Lemak | 35- 40 |
Laktos | 47 - 52 |
Protin - Casein | 27 - 30 |
Abu | 5 - 6 |
BAHAN | KAMBING | LEMBU | MANUSIA |
Air | 87.5 | 87.5 | 86.8 |
Lemak | 3.9 | 3.7 | 3.8 |
Protin | 3.2 | 3.1 | 1.3 |
Laktos | 4.5 | 4.6 | 7.8 |
Abu | 0.8 | 0.7 | 0.2 |
VITAMIN | KAMBING | KERBAU | LEMBU |
Vitamin A | 2070 | 1669 | 1560 |
Vitamin D | 23.7 | t.m | t.m |
Riboflavin | 1.84 | 1.07 | 1.75 |
Asid Nikotik | 1.87 | 1.71 | 1.94 |
Choline | 150 | t.m | 121 |
Inositol | 210 | t.m | 110 |
Vitamin B1 | 0.0006 | 0.0043 | 0.0043 |
4 ulasan:
hihihi, belom pernah minum susu kambing
ade bau sikitlah.. x tahan.. hihihiii
wahh..blog nie ader macam2 petua ahh..
nanti cc bole gune..hihihi
susu kambing kayak apa ya?
enak tak?
Catat Ulasan