Nuffnang Ads

Isnin, 23 November 2009

Khasiat Susu Kambing

Susu Kambing adalah makanan semulajadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan seharian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Pada masa sekarang industri kosmetik mengeluarkan berbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.


KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING

  • Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A

  • Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah

  • Diperaku oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu ini boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer

  • Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil

  • Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.


KANDUNGAN PURATA SUSU KAMBING

(GM/LITER)

KANDUNGAN

GM/LITER

Bahan kering

15 - 135

Lemak

35- 40

Laktos

47 - 52

Protin - Casein
Albumin
Globulin

27 - 30

Abu

5 - 6

PERBANDINGAN KOMPOSISI SUSU KAMBING DENGAN LAIN-LAIN SUSU
Perbandingan kandungan bahan susu mengikut peratus

BAHAN

KAMBING

LEMBU

MANUSIA

Air

87.5

87.5

86.8

Lemak

3.9

3.7

3.8

Protin

3.2

3.1

1.3

Laktos

4.5

4.6

7.8

Abu

0.8

0.7

0.2

PERBANDINGAN KANDUNGAN VITAMIN
Perbandingan mengikut gm/liter

VITAMIN

KAMBING

KERBAU

LEMBU

Vitamin A

2070

1669

1560

Vitamin D

23.7

t.m

t.m

Riboflavin

1.84

1.07

1.75

Asid Nikotik

1.87

1.71

1.94

Choline

150

t.m

121

Inositol

210

t.m

110

Vitamin B1

0.0006

0.0043

0.0043

#tm=tidak ada maklumat

4 ulasan:

Clara berkata...

hihihi, belom pernah minum susu kambing

laki cikgu kimia berkata...

ade bau sikitlah.. x tahan.. hihihiii

cik CumeY berkata...

wahh..blog nie ader macam2 petua ahh..

nanti cc bole gune..hihihi

Chan berkata...

susu kambing kayak apa ya?
enak tak?

Tajaan

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts with Thumbnails

RADIOKITA STESEN 1