Isnin, 31 Ogos 2009
KHASIAT BAWANG PUTIH
PERINCIAN BAWANG PUTIH
Bawang putih ditanam di atas tanah yang gembur dan rata. Ia boleh ditanam hampir di seluruh dunia. Bebawang yang istimewa ini terletak didalam tanah.
Ia terbentuk dalam bentuk labu yang mengandungi 10 hingga 13 ulas. Kulit luarannya diselaputi kulit yang berwarna putih kekuningan. Daun bawang berbentuk memanjang. Bawang putih boleh ditanam dengan mengunakan bebawangnya.
Komponen utama bawang putih terdiri daripada:
Ciri Peratusan
Air 64.3
Protein 7.9
Lemak 0.6
Karbohidrat 16.3
Tenaga 98 kkal/100g
KHASIAT BAWANG PUTIH SECARA SAINTIFIK
PENCERNAAN
Bawang putih membantu pencernaan dan menambahkan nafsu makan.Apabila dimakan mentah, bawang putih meransang perembesan air liur. Ia meluaskan tindakan pepsin (satu enzim yang membantu mencerna protein) dan menaikkan tahap asid hidroklorik di dalam perut.
Ia juga meningkatkan perembesan cecair usus dan meluaskan tindakan enzim yang mencerna karbohidrat. Selain itu, bawang putih mengandungi banyak serat diet, vitamin B1, vitamin C dan baunya yang istimewa meransang nafsu makan kebanyakan individu.
PENYAKIT KARDIOVASKULAR
Bawang putih merendahkan tahap lipoprotein yang 'jahat' contohnya LDL, VDL di dalam darah. Ia juga meningkatkan tahap lipoprotein yang baik contohnya HDL di dalam darah dan menyekat pengumpulan darah. Ini bermakna penggunaan bawang putih yang berterusan boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular atau penyakit jantung.
BARAH
Bawang putih menyekat pembahagian dan pertumbuhan sel darah di bahagian seperti kolon, hati, buah pinggang, kulit, esofagus, perut, pundi, buah dada dan serviks. Pati bawang putih boleh mengurangkan ketoksikan siklofosfamida, sejenis ubat yang digunakan dalam rawatan barah.
FUNGSI ORGAN
Apabila bawang putih dimakan mentah, dialil sulfida membentuk hidrogen sulfida di dalam badan. Ini dikumuh melalui paru-paru iaitu tempat antibiotik dan tindakan ransangan berlaku. Melalui saraf spina dan vagus, hidrogen sulfida meransang pelbagai organ, menggalakkan peredaran darah dan memperbaiki metabolisme.
TAHAP GULA DALAM DARAH
Bawang putih mengawal tahap gula dalam darah dengan berkesan. Ini amat penting bagi memastikan tiada gula berlebihan dalam badan. Apabila tahap gula berlebihan dalam tubuh , individu tersebut mudah dijangkiti pelbagai penyakit dan penyakit yang paling digeruni ialah kencing manis.
KEMUDARATAN BAWANG PUTIH
Seperti juga dengan benda-benda yang lain, bawang putih mempunyai kesan sampingan sekiranya diambil secara berlebihan. Ini termasuklah:
# Meransang mukosa pencernaan
# Muntah, 'dysentery', anoreksia nervosa
# Hilang berat badan, merencatkan pertumbuhan
# Anemia
# Dermatitis
Oleh itu sajian bawang putih yang dicadangkan dan dos yang dicadangkan:
Tidak kurang dari 5g bawang putih mentah setiap hari, atau
Tidak kurang dari 0.5ml jus bawang putih setiap hari setiap kg berat, atau
Tidak kurang dari 300mg serbuk bawang putih setiap hari.
Dalam zaman yang serba canggih kini, khasiat bawang putih boleh diperolehi dalam bentuk tablet. Terdapat pelbagai syarikat pengeluar makanan tambahan mengeluarkan tablet bawang putih ini.
Ia mudah didapati di pasaran dengan harga yang berpatutan. Antara pengeluar kapsul bawang putih yang terkenal ialah Nutrilite, Cosmos, 21st Century dan banyak lagi.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tajaan
RADIOKITA STESEN 1
12 ulasan:
wow thanks sharingnya sis..baru tahu nih,kalau kasiatnya luar biasa dari yang saya tahu.
Dulu kalau Batuk-batuk gak sembuh2, ambil 3 siung Bawang putih.
Tumbuk halus lalu diseduh air, diminum.
Ditenggorokan kaya kebakar,
Bau.... tapi sembuh dgn cepat.
salam..
selain dari itu ia adalah salah 1 ubat mencegah virus H1N1...
Salam Penulis..
Terima Kasih kerana berkunjung dan mengikuti blog saya.
Saya hargai.
Saya add dalam friends list saya k.
Salam,
-LOL-
terima kaish citer pasal bawang putih.. baru tau khasiatnye
tq.. info yang berguna..
Boleh menambahkan lagi ilmuan dapur.
saya paling demen makan bawang putih, enak, hehe
banyak juga kebaikannya ya...
terima kasih atas informasi ni..sangat berguna.
ni yg rasa nak kunyah bawang putih hari hari..
salam..
ibu yang terkesuma.. ;)
bawang putih memang banyak khasiatnye..
tapi x suke makan bawang putih..
nak buat camner erk?
salam ramadhan..
wassalam..
salam ramadhan...
very informative ye blog nie..sy pun suka bwg putih..wangi je aromanya biler di tumis..
Catat Ulasan