Nuffnang Ads

Ahad, 13 Disember 2009

Khasiat buah epal


Kelazatan buah epal sememangnya diketahui umum. Malahan, jusnya juga amat digemari. Khasiat buah epal hijau lebih berkait rapat dalam membantu penghadaman dan penurunan berat badan. Epal hijau maupun epal merah, kedua-duanya sama penting dari segi khasiatnya kepada tubuh badan.

Amalan memakan sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolesterol dalam badan. Kajian menunjukkan, epal mengandungi elemen kesihatan phytonutrient yang boleh melambatkan pengoksidaan kolesterol yang tidak baik iaitu satu proses yang berperanan dalam pertumbuhan penyakit jantung.

Kanak-kanak yang memakan makan segera dan kemudian memakan epal atau meminum jusnya sebenarnya mengimbangkan kembali kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.

Cara-cara terbaik mengolah buah epal


1) Basuh buah epal dan potong kepada 2 bahagian

2) Buang hujung di kedua-dua bahagian secara V.

3) Potong buah epal kepada 4 bahagian. Lakukan teknik yang sama untuk sebahagian epal yang lagi
satu.

4) Buangkan pula bahagian tengah buah epal yang mengandungi biji.

5) Perahkan lemon dan dapatkan jus sebanyak 1/4 mangkuk. Campurkan dengan air sejuk.

6) Rendamkan kesemua buah yang telah dipotong selama 15 minit, kemudian toskannya.

7) Potongan buah epal sedia dihidangkan tanpa cela.

perhatian:

Pastikan anda menggunakan pisau bermata tajam untuk memotong sayur dan buah-buahan. Pisau yang tumpul atau rosak akan menyebabkan lebih cepat kerosakan pada buah atau sayur yang dipotong. Seelok-eloknya guna pisau pemotong buah dan elakkan untuk memotong bahan mentah lain.

10 ulasan:

Azmiezas berkata...

Kita suka epal hijau, pas tu cicah ngan garam..sedapp..

admin berkata...

saya juga suka...
ow, ya.. link anda sudah saia pasang di http://datakuliah.blogspot.com/

kurniawan.q berkata...

terimaksih atas tips nya bunda

Unknown berkata...

salam sahabat
wah bagus artikelnya thnxs n good luck ya

annie berkata...

salam, syok baca blog ni, bnyak ilmu yg saya dapat, terima kasih.

Jemput bertandang ke blog saya..

Tanpa Nama berkata...

Klo ditempatku disebutnya buah Apel... klo mau di Jus ,,jangan dibuang kulitnya, karena vitamin banyak berkumpul pada kulitnya. Kulit yang berwarna merah,, lebih banyak vitaminya ..kata orang. Trims

harto berkata...

kesukaan saya nih... buah apel, hmmmm menggoda.

Satu tahun sudah berlalu dan entah berapa banyak dosa yang aku tumpuk atau entah berapa banyak pahala yang aku dapat.. tak bisa kuhitung-hitung karena hanya sang Khalik yang mengetahuinya, hanya ada satu do’a yang aku selalu panjatkan padaNya, “Ya Rabb, berilah hamba kesempatan dan bimbinganMu untuk bisa menjalani tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya dan berilah hamba tambahan usia yang barokah.. amien”

SELAMAT TAHUN BARU ISLAM 1 MUHARRAM 1431 H

niQué berkata...

pernah dapat saran untuk mengkonsumsi jus apel +wortel setiap pagi, tapi seringkal lupa :(

terima kasih info-nya ya bun :)

Sueozana berkata...

Slmlkm Ibu Kesuma..
Sbuah blog yg bagus n menarik, byak info praktikal utk khidupan. I'll follow.. My link is http://thecoloursofmylife-sue.blogspot.com Smga kita saling mndpat manfaat ya..wsslm.

Cetusan berkata...

oo bayk info khasiat u

Tajaan

Related Posts with Thumbnails

RADIOKITA STESEN 1