Nuffnang Ads

Khamis, 8 Oktober 2009

Khasiat Lobak


NAMA VERNAKULAR: Lobak merah

NAMA SAINS : Daucus carota

Lobak merah merupakan sayur yang mempunyai banyak khasiat .Lobak merah mengandungi beta carotene, vitamin B dan C , alpha carotene, klasium, dan potasium . Ia adalah baik untuk menguatkan sistem pertahanan badan untuk melawan peyankit. Ia juga meningkatkan pertumbuhan sel-sel- baru dan membuang toxic dalam badan .

Jus lobak merah boleh dijadikan sebagai minuman dan ia juga digunakan untuk baiki keadaan kulit kita. Lobak merah adalah amat berguna untuk mengurangkan masalah sakit jantung , diarrhea , dan juga mengatasi selsema iaitu dengan membentuk antibodi dalam badan.

Selain itu Lobak Merah juga kegunaannya memanaskan badan. Ia juga melancarkan aliran haid dan air kencing.


LOBAK PUTIH.

Lobak putih juga dikatakan mengandungi kandungan khasiat yang tinggi dan sering dikaitkan dengan mereka yang mengalami masalah penghadaman. Masalah perut meragam sering kali berlaku akibat ketidakhadaman makanan dan ia bukan sahaja menyakitkan tetapi turut menyebabkan seluruh badan terasa tidak selesa.Salah satu kaedah dalam perubatan tradisional untuk mengubati masalah perut meragam ialah dengan menggunakan lobak putih.

Selain daripada masalah ketidakhadaman makanan, lobak putih juga baik dimakan oleh mereka yang menghidap bronkitis, sakit tenggorok, asma, batuk dan selesema.Ia bertindak menentang bakteria, menguatkan limpa serta mempunyai kesan-kesan antipiretik.Berasal dari keluarga crucifera, lobak putih juga sesuai dimakan sebagai ulam terutamanya di kalangan mereka yang mengalami masalah kencing tidak lawas.

Di sini juga saya nak kongsi sedikit tips untuk buat sup lobak putih. Dikatakan Sup ini adalah baik untuk kesihatan buah pinggang….dan juga untuk ibu2 yg menyusukan anak…
Cara-caranya mudah sahaja…

1. Hiris bawang merah , bawang putih dan halia. Tumis dalam minyak yang sedikit.
2. Masukkan 3 cawan air dan rangka ayam.
3. Biar ia mendidih selama 15 minit. Masukkan serbuk pati ayam dan garam.
4. Akhir sekali, masukkan lobak putih yang telah dihiris bulat.
5. Biar ia mendidih sebentar dan boleh dihidangkan.
6. Boleh dihias dengan daun bawang dan daun sup dan tabur bawang goreng semasa menghidang.



7 ulasan:

syed saiful berkata...

byk khasiatnya..
tp saya tidak berapa suka mknnya,,
hihi

Teru teru bōzu(てるてる坊主) berkata...

Bagus untuk info.....thanx

Unknown berkata...

salam ziarah dan salam ta'aruf

Unknown berkata...

Lawatan sosial. KOOL info.

Tanpa Nama berkata...

sy suke carrot. carrot sedap. bgus ntuk badan dan mata sye. sy rabun tp knpe mkn karot byk2 pon x hlg jugak rabun. ape patut sy lakukan?

Ibu.kesuma berkata...

Terima kasih AMILY..

Penyakit rabun mata sejak kecil atau keturunan memang sulit untuk pulihkan melalui cara tradisional malah perubatan cara moden juga jarang yang berjaya.

Amalan dan pemakanan cara tradisional ini amat baik dilakukan sebelum kita mengidap sesuatu penyakit itu . bak kata " Mencegah itu lebih baik drp berubat .... sediakan payung sebelum hujan.

Sekiranya anda baru mengidap rabun mata eluklah menemui dokter pakar dibidang berkenaan..

sekian walllahhu'alam..

eazms berkata...

Amily : Carrot buah yg kurang tepat untuk masalah rabun.. tp buah Blueberry, Bilberry dan yg jenis2 berry2 boleh mengurangkan masalah rabun..

Tajaan

Related Posts with Thumbnails

RADIOKITA STESEN 1