Nuffnang Ads

Khamis, 17 September 2009

Petua Menghilangkan Jerawat(1)


Menghilangkan Bekas Jerawat


Petua 1 : Ambil sepotong ubi kayu. Kupas kulitnya. Buang kulitnya. Bersihkan. Parutkan. Perah untuk dapatkan airnya. Sapukan air perahan pada muka anda yang ada bekas jerawat. Lakukan setiap hari selama seminggu. Insya-Allah, kesannya memuaskan.

Petua 2 : Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air. Sapukan pada bekas jerawat. Amalkan selama seminggu.

Petua 3 : Ambil 10 helai daun sireh muda, Bersihkan dan tumbuk lumat. Muka hendaklah dibersihkan dengan air suam dan sapukan sireh pada muka terutama di bahagian bekas jerawat. Biarkan kira-kira setengah jam atau hingga kering. Cuci muka bersih-bersih dan lap kering. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 4 : Selain daripada ulam yang enak dan berkhasiat, pegaga juga boleh digunakan untuk menghilangkan tanda hitam parut jerawat di muka. Caranya ialah dengan mengisar daun pegaga dengan bedak sejuk dan air secukupnya. Pupukkan adunan tersebut di tempat tanda hitam parut jerawat di muka anda setiap hari atau setiap malam sebelum tidur. Campuran kisaran pegaga dan bedak sejuk tersebut boleh disimpan di dalam peti sejuk dengan memasukkannya ke dalam botol yang kering.

Petua 5 : Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Esoknya, cucilah dengan air suam.

Petua 6 : Tumbuk sepuluh helai daun sireh muda. Tempelkan pada muka terutama bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 7 : Kisar timun dan tapis airnya.Tampalkan hampas timun pada wajah yang berparut. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci dengan air suam.


(2)

Cegah Jerawat Baru

Ambil seulas bawang putih lalu dibersihkan,setelah itu dititik sedikit dan disapukan pada jerawat yang tumbuh.Jerawat batu anda akan segera hilang.5 ulasan:

HonEyBuNNy berkata...

thnx ya ibu...ila nak cubalah petua nak ilgkn paryt jerawat..ihii

Tanpa Nama berkata...

ATTN PPL: i just changed my blog url from whoforyou.blogspot.com TO thefuturegroom.blogspot.com <33

Bintang berkata...

Thanks yah Bu..aku ada neh jerawat kecil2..rasanya pengen aku pencet aja..kecil2 banget tapi agak banyak yahh...aku coba deh petua dari ibu

Angin Selat Melaka berkata...

Assalamualaikum...
Cara terbaik untuk menghapuskan jerawat adalah dengan memperlengkapkan diri dengan pengetahuan sebaik mungkin tentang subjek tu. Yang penting, ketemui suatu kaedah yang benar2 berkesan. Tambahan info ada di:

petua menghilangkan jerawat

Harap dgn maklumat ini dapat membantu anda semua yang masih dalam pencarian. Trimas.

mamawana berkata...

Bagus bagus, bagus. suka catatan ini. Tqvm.

Tajaan

Related Posts with Thumbnails

RADIOKITA STESEN 1